Duurzaam klussen: 5 tips voor een groen(er) huis

26 Apr 2023

Het klussen in je eigen huis is een leuke en uitdagende manier om het te verbeteren. Maar tegenwoordig is het steeds belangrijker dat we ook rekening houden met het milieu wanneer we klussen. Met deze 5 tips kun je een groen(er) huis creëren:

Tip 1: Kies voor duurzame materialen

Als je klussen, zoek dan naar materialen die energiezuinig en milieuvriendelijk zijn. Kies bijvoorbeeld voor FSC-gecertificeerd hout, dat betekent dat het hout uit verantwoord beheerde bossen komt. Ook kun je kiezen voor energy star-apparaten en LED-verlichting. Deze zijn zeer energiezuinig en zullen je energierekening flink verlagen.

Tip 2: Gebruik tweedehands materialen

Het is ook mogelijk om tweedehands materialen te gebruiken voor je klusproject. Of je nu kiest voor tweedehands meubels, apparaten, gereedschappen of decoratie-items, je bent op die manier in staat om je klusproject te voltooien zonder dat je alles nieuw hoeft te kopen. Door tweedehands spullen te gebruiken help je het milieu én is het vaak ook nog eens goedkoper.

Tip 3: Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Het is belangrijk dat je gebruik maakt van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Er zijn veel natuurlijke schoonmaakmiddelen op de markt, zoals biologische allesreinigers, afwasmiddelen, schoonmaakazijn en soda. Deze middelen zijn net zo effectief als andere schoonmaakmiddelen, maar ze bevatten geen chemische stoffen die schadelijk zijn voor het milieu.

Tip 4: Gebruik hernieuwbare energie

Als je de mogelijkheid hebt, overweeg dan om hernieuwbare energie te gebruiken voor je klusproject. Er zijn veel manieren waarop je dit kunt doen, zoals het installeren van zonnepanelen of het installeren van een windmolen. Als je gaat voor hernieuwbare energie, dan zal je energierekening verlagen en je zal ook bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen in de atmosfeer.

Tip 5: Gebruik energiezuinige gereedschappen

Als je gereedschappen gebruikt voor je klusproject, kies dan voor energiezuinige gereedschappen. Deze gereedschappen gebruiken minder energie, dus je energierekening zal er minder door oplopen. Ook zullen ze minder lawaai produceren, waardoor je klusproject minder storend zal zijn voor je buren.

Door deze 5 tips in acht te nemen, kun je een duurzaam klusproject uitvoeren zonder dat je het milieu schaadt. Kies voor duurzame materialen, gebruik tweedehands spullen, kies voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, gebruik hernieuwbare energie en investeer in energiezuinige gereedschappen. Op die manier kun je van je klusproject een groen(er) klusproject maken.