Vergunningsvrij bouwen: Wat zijn de mogelijkheden?

01 Nov 2023

Wanneer u denkt aan het bouwen van een structuur, komt meestal een complex proces van plannen, ontwerpen en vergunningen voor de geest. Maar wist u dat er bepaalde structuren zijn waarvoor u zonder vergunning kunt bouwen? Ja, u leest het goed. Vergunningsvrij bouwen biedt u de vrijheid om te bouwen zonder de lange procedure van aanvragen en goedkeuringen te doorlopen. Er zijn echter enkele parameters waarmee u rekening moet houden.

Wat is vergunningsvrij bouwen?

Vergunningsvrij bouwen is een situatie waarbij u niet verplicht bent om een ​​bouwvergunning aan te vragen voor het bouwen van bepaalde soorten structuren.  Om hiervan gebruik te kunnen maken moet de constructie wel voldoen aan bepaalde criteria, zoals het formaat en de plaats. Het type bouwproject en de locatie van de woning kunnen ook bepalend zijn. Het uitzoeken van deze details kan wat complex zijn, dus het is altijd een goed idee om professionele hulp in te roepen.

Mogelijkheden van vergunningsvrij bouwen

Er zijn diverse mogelijkheden bij het vergunningsvrij bouwen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een tuinhuis, een schuur, een overkapping of een volwaardige aanbouw aan de woning. Elk van deze bouwwerken heeft zijn eigen regels en voorschriften.  Over het algemeen kunnen dergelijke constructies gebouwd worden zonder dat er een vergunning nodig is als ze een bepaalde maximumgrootte niet overschrijden en zich bevinden achter de achtergevel van het hoofdgebouw. Daarnaast mogen dergelijke constructies vaak niet hoger zijn dan 5 meter.

Vergunningsvrij bouwen en de wet

Het huidige Bouwbesluit en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) bevatten regels met betrekking tot vergunningvrij bouwen, die ervoor zorgen dat vergunningsvrij bouwen mogelijk is, maar wel binnen de grenzen van veiligheid en welstand. Zelfs in gevallen waarin geen vergunning vereist is, moeten de bouwwerken voldoen aan de technische eisen van het Bouwbesluit.

Conclusie

In de juiste omstandigheden biedt het vergunningsvrij bouwen een geweldige kans om uw woondroom te realiseren. Door zorgvuldig te plannen en rekening te houden met de richtlijnen, kunt u met gemak die extra ruimte creëren die u altijd al wilde, zonder de rompslomp van een vergunningsprocedure. Benieuwd naar uw mogelijkheden om zonder vergunning te bouwen? Neem dan vandaag nog contact op met een professionele aannemer!